Hoe eindig je het best een sollicitatiegesprek?

Wij zijn Greenberg Nielsen

Het sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek is een belangrijk onderdeel van de sollicitatieprocedure. Het is de laatste stap naar een nieuwe stap in je carrière. Het gesprek bestaat vaak uit een begin, midden en een einde. Ieder bedrijf heeft zijn eigen manieren van het voeren van een gesprek. Het ene bedrijf is veel aan het woord, terwijl het andere bedrijf de sollicitant veel aan het woord laat. Ondanks dat elk bedrijf zijn eigen manier van sollicitatiegesprekken heeft, zijn er ook overeenkomsten. Een van de overeenkomsten is het einde van een sollicitatiegesprek. Zo eindigen bedrijven vaak met: Heb je nog vragen? Om een sollicitatiegesprek goed te eindigen, hebben wij de volgende tips op een rijtje gezet.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit wordt niet voor niets gezegd. Een voorbereiding voor een sollicitatiegesprek zorgt ervoor dat jij niet met een mond vol tanden komt te staan. Ondanks dat men altijd goed nadenkt over het begin en het midden, wordt het einde vaak onterecht vergeten. Het begin en het midden van een gesprek is vaak inhoudelijk, waardoor de voorbereiding vaak hierop gericht is. Het einde van een gesprek is juist de ideale manier, om jouzelf als sollicitant nog één keer van je beste kant te laten zien. Zorg ervoor dat jij minimaal vijf vragen van te voren klaar hebt staan, om aan het eind van een gesprek te vragen. Het is belangrijk om minimaal vijf vragen klaar te hebben staan, omdat bedrijven vaak tijdens het sollicitatiegesprek al diverse vragen  beantwoorden.

Soorten vragen

Bedrijven geven jou vaak een moment om vragen te stellen. Dit is het moment voor jou om als sollicitant jouw vragen te stellen. Zorg ervoor dat je verschillende soorten vragen klaar hebt staan. Open vragen werken over het algemeen het best. Enkele voorbeelden van open vragen die je tijdens het einde van een gesprek kan stellen zijn:

  • Hoe verloopt de verdere sollicitatieprocedure?
  • Zou je iets meer kunnen vertellen over het team?
  • Zijn er doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf?

Ondanks dat het altijd goed is om vragen voor te bereiden, vinden bedrijven het vaak ook prettig als er een één of meerdere vragen volgen n.a.v. het sollicitatiegesprek. Vragen n.a.v. het sollicitatiegesprek laten zien dat jij als kandidaat actief hebt opgelet tijdens het gesprek, wat resulteert in een positieve beoordeling.

De afsluiting van het sollicitatiegesprek

De laatste vraag vormt de afsluiting van het gesprek. Voordat je afscheid neemt van je gesprekspartners, stel jij de laatste vraag van het gesprek. Voordat jij de laatste vraag stelt, zorg je ervoor dat alles voor jou duidelijk is. Natuurlijk wil je dat je gesprekspartners ook duidelijkheid hebben. Om hiervoor te zorgen luidt de laatste vraag van het sollicitatiegesprek: Zijn er op dit moment nog twijfels of onduidelijkheden voor jullie?

Met deze vraag zorg je ervoor dat men alles weet wat het wilt weten. Mochten zij nog twijfels of onduidelijkheden hebben dan neem jij deze hierbij weg. Bovendien creëer jij duidelijkheid voor beide partijen en neem jij met een goed gevoel afscheid van je gesprekspartners.

Overige blogs:

Kledingtips voor sollicitatiegesprekken (man)

Kledingtips voor sollicitatiegesprekken (vrouw)

Het advies voor het opbouwen van een cv

Wat is interim en wat zijn de voor- en nadelen?

Sollicitatietips

Hoe eindig je het best een sollicitatiegesprek?

Alles over de geheime LinkedIn Score

Zes dingen die vaak worden vergeten op een cv