Het advies voor de opbouw van een cv

Wij zijn Greenberg Nielsen

In veel situaties is het cv hét document om je kennis en kunde onder de aandacht te brengen. Echter blijft het moeilijk om op papier het verschil te maken tussen al die anderen die op een vacature reageren. Ondanks dat we veel mensen bemiddelen zonder dat de vaardigheden op het cv het uitgangspunt zijn, helpen we wel graag om te allen tijde een goede eerste indruk te maken. In deze blogpost lees je alles over de opbouw van een cv.

Eerste indruk vanuit drie kernelementen

We adviseren om op de eerste pagina alle relevante informatie te zetten waar voor het grootste gedeelte een keuze op wordt gemaakt en vergeleken wordt met een vacature. Drie elementen die in ieder geval makkelijk te vinden moeten zijn, zijn:persoonlijke informatie, genoten opleidingen en de meeste recente werkervaring. Een werkgever kan op basis van deze gegevens direct matchen of je aansluit op de vacature en in welke mate.

Persoonlijke informatie

De persoonlijke informatie waar altijd om wordt gevraagd zijn de naam, het adres, de woonplaats en de contactgegevens. Daarnaast wordt er nog wel eens gekozen voor een korte tekst waarin iets meer over de persoon zelf wordt geschreven. Het is echter niet eenvoudig om hierin onderscheidend te zijn. Lukt het niet om een pakkende tekst te schrijven? Dan is het geen probleem om dit achterwege te laten.

Opleiding

Maak het de lezer van je CV zo eenvoudig mogelijk. Begin daarom altijd met je laatst genoten opleiding, omdat die waarschijnlijk het uitgangspunt vormt voor de vacature waar je op hebt gereageerd. Benoem eventueel met welk cijfer je bent afgestudeerd, echter is dat geen harde eis. Het noemen van vakkenpakketten is niet noodzakelijk.

Werkervaring

In het verlengde van de opleiding geldt ook voor de werkervaring dat je begint met je huidige of meest recente werkervaring. Zorg ervoor dat je duidelijk bent over de inhoud van je werkzaamheden. Dit kan door te omschrijven wat je hebt gedaan en niet te beperken tot één woord. De leesbaarheid vergroot je door te werken met bullet points. Door in je omgeving te vragen of alles helder genoeg is, controleer je of je ervaring begrepen wordt. Je kunt aan je ervaring toevoegen aan wie je rapporteert of met welke afdelingen en mensen je hebt samengewerkt. Met projecten of andere tijdelijke activiteiten kun je vaak het onderscheid maken ten opzichte van je “concurrentie”.

Foto

Iedereen heeft er een mening over en juist daarom is ons advies eenvoudig. Omdat er nog nooit een CV is afgewezen waarbij geen foto was opgenomen, kun je ervoor kiezen om geen foto op je CV weer te geven. Echter bij gebruik van een foto wordt er al dan niet bewust een mening gevormd. Dit komt zowel positief als negatief voor.

Referenties

Referenties zijn een heel goede manier om een beter en breder beeld te geven van je eigen kunnen. Vaak kan een eerdere werkgever kwaliteiten benoemen die jij van jezelf niet ziet of niet herinnert. Dit kan een waardevolle aanvulling zijn op jouw gesprek en ervaring. Wel is het te adviseren om je referenties van te voren te informeren of zij bereid zijn en beschikbaar zijn om een referentie over  je te geven.

Hobbies en interesses

Je activiteiten buiten de werkzaamheden om kunnen een leuk aanknopingspunt zijn in een gesprek. Zorg er wel voor dat er relevante activiteiten te noemen zijn die horen bij een professional. Internetten en winkelen vallen hier dus niet onder.

Laat je cv controleren

Met alleen een foutloos CV laat je al een goede indruk achter. Wanneer je je CV hebt gemaakt, zorg er dan ook voor dat je eventueel vraagt om de laatste fouten eruit te filteren. Wil je laten weten welke indruk jouw cv maakt, neem dan contact met ons op.

Overige blogs:

Kledingtips voor sollicitatiegesprekken (man)

Kledingtips voor sollicitatiegesprekken (vrouw)

Het advies voor het opbouwen van een cv

Wat is interim en wat zijn de voor- en nadelen?

Sollicitatietips

Hoe eindig je het best een sollicitatiegesprek?

Alles over de geheime LinkedIn Score

Zes dingen die vaak worden vergeten op een cv