Sollicitatietips

Wij zijn Greenberg Nielsen

De basis voor een succesvolle presentatie én een vlot sollicitatiegesprek leg je door je goed voor te bereiden. Je moet je afvragen hoe je jezelf presenteert, hoe je overkomt en hoe je jezelf verkoopt. Je kunt in je mooiste kleding en met het meest indrukwekkende CV nog zo goed overkomen, maar als je je niet hebt verdiept in de organisatie of de functie sla je alsnog een modderfiguur. Een goede voorbereiding voor je sollicitatiegesprek is dus erg belangrijk.

Stap 1: Weet wat je uit het gesprek wil halen

Ter voorbereiding van een sollicitatiegesprek is het belangrijk om de insteek duidelijk te hebben. Kortom, je wil een indruk maken omdat jij overtuigd bent dat jouw profiel past bij het bedrijf en de functie. Het is van belang te onderzoeken of je de juiste persoon bent of de juiste kwalificaties hebt om een rol te vervullen. Dit is heel bepalend voor de vragen die je stelt en of je een goed besluit kan nemen ten aanzien van de vacature.

Stap 2: Voorbereiding

Zorg dat je goed beslagen ten ijs komt en voldoende weet over de organisatie en je gesprekspartners. Hierin gaat het er niet om dat je alles begrijpt of uit je hoofd leert, maar wel dat je goede vragen kunt stellen en geïnteresseerd overkomt. Vanuit deze voorbereiding kun je namelijk beter antwoord geven op de drie kernvragen voor een eerste gesprek:

 • Waarom wil je werken voor dit bedrijf?
 • Waarom vindt jij op deze functie zo interessant?
 • Waarom ben jij geschikt voor deze functie?

Deze vragen worden niet vaak letterlijk gesteld maar veel vragen leiden hier wel naartoe.

Stap 3: Veel gestelde vragen

Veel vragen die worden gesteld zijn vergelijkbaar met elkaar en lijken soms open deuren. Echter, een professional bereidt zich voor en weet waarom ze welke vragen stellen. Zorg dan ook dat je goed bent voorbereid op de volgende vragen:

 • Wat zijn je sterke/zwakke punten?
 • Waar sta je over 5 jaar?
 • Wat zeggen je vrienden over je?
 • Vertel eens iets over jezelf.
 • Wat denk je dat deze functie inhoudt?
 • Hoe functioneer je in een team?
 • Wat zoek jij in een baan of werkgever?

Stap 4: Stel zelf vragen

De beste indruk maak je niet met de antwoorden die je geeft maar met de vragen die je stelt. Je kunt hiermee aangeven dat je de functie of het bedrijf begrijpt. Soms zijn er daarnaast ook persoonlijke zaken waarvan je wilt weten hoe het bedrijf hier mee om gaat. Hierbij is er echter een groot risico dat je voorbij gaat aan het belang van het bedrijf. Hieronder vind je voorbeelden van een aantal goede vragen en een aantal risicovolle vragen en hoe je deze het beste kunt stellen.

Goede vragen:

 • Wat is het eerste wat ik morgen op zou moeten pakken?
 • Waarom ben je zelf voor dit bedrijf gaan werken?
 • Wat wordt er onderling ondernomen?
 • Wat verwachten jullie van een werknemer die hier begint?
 • Wat doen de werknemers in hun weekend?
 • Welke werkzaamheden moet ik als eerste uit handen nemen (stel aan leidinggevende)?

Risico vragen positief omzetten

Voorbeeld 1: Zijn er doorgroeimogelijkheden vanuit deze positie?

Veel kandidaten vragen vooraf al naar de mogelijkheden tot promotie. Het gevaar is dat hierdoor de motivatie voor de betreffende rol afzwakt. Omdat veel mensen dit wel belangrijk vinden, adviseren we de volgende vraag te stellen:

 • Hoe verwachten jullie dat ik mij ga ontwikkelen op de lange termijn?

Voorbeeld 2: Wanneer kan ik beginnen?

Deze vraag kan nogal opdringerig overkomen en komt over alsof zowel de klant als de kandidaat reeds een keuze hebben gemaakt. Vaak is dit nog niet het geval tijdens een gesprek; zowel kandidaat als klant moet een rustige keuze kunnen maken. Bedrijven willen vaak niet de kandidaat die maar blijft benadrukken dat hij morgen kan starten. Mocht je toch graag willen weten hoe de tijdslijnen lopen, stel dan de volgende vraag:

 • Wat is het beste moment dat iemand start in deze rol?

Al met al, is iedere sollicitatie anders. Deze tips vormen de basis van een gesprek. Goede voorbereiding is het halve werk en vergeet niet jezelf te zijn.

Overige blogs:

Kledingtips voor sollicitatiegesprekken (man)

Kledingtips voor sollicitatiegesprekken (vrouw)

Het advies voor het opbouwen van een cv

Wat is interim en wat zijn de voor- en nadelen?

Sollicitatietips

Hoe eindig je het best een sollicitatiegesprek?

Alles over de geheime LinkedIn Score

Zes dingen die vaak worden vergeten op een cv