Zes dingen die vaak worden vergeten op een cv

Wij zijn Greenberg Nielsen

Het maken van een curriculum vitae, oftewel een cv, is voor veel mensen een simpele opsomming. Werkervaring, opleidingen, kennis van systemen, hobby’s en persoonlijke informatie, zijn zaken die je vrijwel op elk cv zult terug vinden. Echter wordt er ook vaak genoeg belangrijke informatie vergeten op een cv. Hierna wordt ingegaan op een aantal inhoudelijke zaken die vaak worden vergeten in een cv en een aantal zaken die belangrijk zijn wat betreft de opmaak van een cv.

Zes dingen die vaak worden vergeten op een cv

  1. Een link naar je LinkedIn-profiel –  Anno 2018, is social media niet meer weg te denken uit het sollicitatieproces. LinkedIn is bij uitstek hét social media-platform om jezelf te presenteren richting toekomstige werkgevers. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Neem eens een kijkje op de bedrijfspagina van een bedrijf, bekijk het profiel van (toekomstige) collega’s en misschien nog wel belangrijker: bekijk het profiel van je gesprekspartners. Een hele goede manier, om te kijken hoe jouw LinkedIn-profiel scoort, is met de geheime LinkedIn Score. Meer informatie over de geheime LinkedIn Score is hier te vinden.
  2. Relevante werk- en studieonderdelen –  Wat je verder niet mag vergeten op je cv is: relevante werk- en studieonderdelen. Heb jij tijdens je vorige banen belangrijke werkzaamheden uitgevoerd? Heb jij geholpen met het implementeren van nieuwe systemen? Had jij een leidinggevende functie binnen een vorig beroep? Al deze zaken kunnen ondergesneeuwd raken in een cv. Dit geldt niet alleen voorwerkzaamheden, maar in zekere mate ook voor studieonderdelen. Heb jij een interessante minor gevolgd tijdens je studie? Heb jij specifieke vacature gerelateerde projecten of vakken gevolgd? Was jij onderdeel van een studie of studentenvereniging waarin jij onderdeel was van het bestuur? Heb je je studie met uitzonderlijke resultaten behaald? Zulke zaken zijn een positieve toevoeging aan jouw cv en dienen zeker niet vergeten te worden!
  3. Wees helder – In navolging van punt 3, wees helder! Heb jij een nieuw systeem geïmplementeerd bij je vorige werkgever? Heb jij met je studievereniging ervoor gezorgd dat jullie een nieuwe website hebben? Het is belangrijk om concreet te zijn. Consultants, intercedenten en recruiters vinden cijfers belangrijk. Laat zien wat jouw bijdrage de organisatie heeft opgeleverd. Het bovenstaande voorbeeld kan heel simpel geconcretiseerd worden door de uitkomst erbij te vermelden. Dit kan als volgt: Door de implementatie van het nieuwe systeem, hebben wij 25% kunnen besparen op de energiekosten die de machines verbruiken. Dit maakt jouw werkzaamheden een stuk duidelijker en helderder.
  4. Functietitels – Of jij nu gewerkt hebt bij een grote bank of bij een start-up, het is erg belangrijk om duidelijk te vermelden welke functie jij daar hebt vervuld. Zorg ervoor dat je functietitel duidelijk en helder is en licht deze toe door bijvoorbeeld je werkzaamheden toe te lichten.
  5. De Lay-Out – Jij bent waarschijnlijk niet de enige die solliciteert op een bepaalde functie. Met jou zijn er vaak tientallen en soms honderden anderen die eveneens solliciteren op dezelfde vacature. Het is daarom zeer belangrijk dat jouw cv eruit springt qua looks. Niemand wil toch een saai cv doorlezen?
  6. Een geboortedatum –  Het klinkt heel simpel, toch vergeet men met regelmaat om zijn of haar geboortedatum aan hun cv toe te voegen. Ondanks dat de leeftijd geen doorslaggevende factor is, kan leeftijd wel een belangrijke indicator zijn voor het aantal jaar ervaring dat iemand heeft.

Mis jij nog punten die zonder twijfel in een cv horen? Laat het dan aan ons weten!

Overige blogs:

Kledingtips voor sollicitatiegesprekken (man)

Kledingtips voor sollicitatiegesprekken (vrouw)

Het advies voor het opbouwen van een cv

Wat is interim en wat zijn de voor- en nadelen?

Sollicitatietips

Hoe eindig je het best een sollicitatiegesprek?

Alles over de geheime LinkedIn Score

Zes dingen die vaak worden vergeten op een cv